Archive for the ‘residential’ Category

/ panoramic terrace

Friday, April 11th, 2014

IMG_1466

IMG_1460

A new house nestled on a sloping elevated site with expansive panoramic views to the south-west. The design aims to provide each interior space with a view whilst also creating an intimacy and focus to the home. The Street address and entry lobby is defined via an oversized vertical glass pavilion.

/ tardis

Thursday, October 24th, 2013

YorkSt_005 (Copy) (2)

Animation_002_R

YorkSt_036 (Copy) (2)

YorkSt_039 (Copy) (2)

YorkSt_037 (Copy) (2)

YorkSt_043 (Copy) (2)

Animation_005_R

The conversion of an existing back yard structure to create a self-contained studio residence and workshop at garden level.The design circulates around the movement between levels, a minimal intervention that incorporates both functional and living activities, maximising the use of incidental spaces and surfaces.

The sliding timber stair encloses a storage and bathroom area beneath. The upper level contains  living/sleeping and a  kitchen platform with slide-out bed beneath.  Views extend out towards the existing garden and house with access to an elevated external living space. An unusual, dynamic and inspiring habitat.

Photography by Fraser Marsden

/ lightbox

Tuesday, August 27th, 2013

NicNic028

NicNic056

NicNic041

NicNic022

NicNic069

NicNic020

A small single storey terrace house, dwarfed by the surrounding urban fabric. The aim, to increase the quality and scale of the living spaces within, improve the sense of aspect/outlook and access to natural light, whilst maintaining a private and comforting oasis.

By considering the addition of the second floor not simply as the addition of horizontal plane perched atop the existing structure, but equally as a vertical room which, through it’s connectivity between ‘branches’, creates a great sense of volume and unity within the dwelling as a whole. The translucent skin floods the spaces with natural light, and strategically placed openings create a central internal landscape.

Photography by Fraser Marsden

/ dolls house

Tuesday, June 11th, 2013

Dollhouse_026

Dollhouse_017

Dollhouse_027

Dollhouse_048_k

Dollhouse_020

Dollhouse_011

Dollhouse_042

Dollhouse_030

A low cost renovation to a tiny workers cottage, dubbed  the ‘dolls house’ by neighbours at only 3.5m wide. Retaining the original brick portion of the house and then extending the house to connect with the rear laneway. Two courtyards provide the interior with direct connection to a garden whilst generating a contiunous and connected series of living spaces.

The courtyard walls are angled to further enhance the external volumes, breaking down the linearity of the narrow site. They are designed to daylight and ventilate the interior, acting as additional circulation zones and open the interior to the garden creating constant views to and through the entire length of the house, making their open spaces appear as part of the interior.

Views to other rooms – which are all similar in terms of materiality and colour – make all the spaces seem connected, which in turn makes them look and feel bigger than they are.

Retaining the existing structure of the house and fabric of the interior -exposing the existing brick wall, previous plasterwork and sketches made on the walls during construction give a visual memory of the existing workers cottage providing a context for the home.

Raw and untreated finishes create a grit that compliments the owner’s desire for an uncomplicated living arrangement. A rustic yet industrial, functional yet whimsical atmosphere is created through the mix of high and low objects and materials.

Photography / Fraser Marsden

/ downes avenue

Tuesday, December 18th, 2012

V2A

V1

Our brief was to renovate an existing Spanish mission home in Brighton. We approached  this through rationalising the existing floor plan by creating a series of connected spaces between the various areas of the house together with double height volumes and a central internal courtyard to provide an anchor point to the house. The proposed renovation transforms the house into a series of light filled  inter-relating spaces, comprising of tactile materials, internal planting  and immersive volumes of various scales to promote a sense of comfort and enclosure. The external envelope to the rear of the house is modified to maximise the external aspect and access to natural light without compromising privacy.

/ queen

Wednesday, August 1st, 2012

QueenSt_025_D

QueenSt_033_D

QueenSt_002_D

QueenSt_009

The renovation of an existing suburban house into a new home for our most colourful clients to date. A playful and vibrant insertion of elements within the newly created open plan space create a seamless connection between levels, and gentle transition between the functions for living.

The use of carefully sited geometries creating the path of travel and necessary separations without the need for doors or corridors. Each element made from a striking material and colour palette, intended to support the development of the occupants ongoing stylistic expression.

Downstairs the new open plan living area is defined by the oversized marblo island bench and suspended staircase.

Upstairs, the robes create an generous entrance to the master bedroom, the black satin stained blackbutt lining contrasting with the vivid yellow lining of the stairs which seamlessly wraps up the wall to become the enclosure for the robe. Once in the master bedroom the custom made blackbutt bath becomes the focus of the room, around which the ensuite is arranged. Various levels of privacy ensuring the space remains expansive yet modest.

Further images/ dezeen The Age

Photography / Fraser Marsden

Contractor / Greg Scott Constructions

/ bow-house

Tuesday, July 17th, 2012

IM3

IM2

IM1

On a conventional site in Richmond, surrounded by a variety of building types, the bow-house quietly positions itself. Responding to its neighbours to maximise the path of the sun whilst creating an internal aspect for its habitants to create a private oasis, dependant on only its own built form-encouraging the containment and comfort of the living areas.

The gentle pitch of the roof lines offers the courtyard gardens to the sky, whilst creating an intimacy to the upper bedrooms and providing volume above the living area-the majestic culmination in transition from the variety and public nature of the street to the privacy of the garden oasis.

The location of the services and fixed elements along the spine wall allow the external walls to be fully activated in response to the various micro landscapes.The use of internal operable walls and multi functional joinery elements create flexibility for the plan to grow and adapt to the changing needs of the family within it.

/ slice

Friday, June 22nd, 2012

im2

Creation of a  new infill dwelling to an existing heritage house, physically connected to allow family interaction between the old and new,whilst also providing privacy when required and possibility for future subdivision.

The  infill  has been designed as single storey ‘quiet’ timber box fronting the street. The 2 storey aspect relating to the rear of the site and its expansive views over Merri Creek.

The interface between the infill building and extension to the existing home tapers to the rear of the site, creating physical separation and increased connection to the landscape.

/ ribbon roof house

Monday, March 5th, 2012

plan

diags3

Designed to sit within the density of the urban and industrial grain of Fitzroy. Surrounded by both heritage factories and proposed new apartment developments that are synonymous with the suburb, the brief for this house was to design an urban oasis for a young family.

A space which creates its own delight whilst addressing the hostility of the rear laneways and adjacent late night venues.The design aimed to lift the internal outlook from street level through the implementation of a continuous, ribbon like trafficable timber roof. Ramping from the entry point and creating a sweeping curve to nurture the internal courtyard spaces, the continuous roof area provides an expanse of external space to suit the growing family.

The connection between the new dwelling and the existing heritage house is achieved through the use of a grand staircase which curves around an internal light-well, creating a mezzanine space over which the living areas and roof space can be observed and delivers the user to the existing first floor / sleeping quarters.

The removal of the existing heritage roof makes room for the new master bedroom which sits atop the curved roof, commanding views both down the curved ramp into the heart of the home, and across the Fitzroy rooftops to the city skyline beyond.

The gentle organic plan encourages the creation of internal spaces which are unique in scale whilst encouraging visual connectivity across the central courtyard. Expansive yet intimate.

/ two plus

Thursday, December 22nd, 2011

WS1

On a leafy site in Caulfield this proposal incorporates 2 new three bedroom houses, their sympathetic positioning on the site creating its own ‘infill’ into which a one bedroom apartment sits, separating the main structures and creating a series of green terraces. The  geometries are punctuated with a series of windows obscurring the floor /roof heights  and dissolving the corners allowing the buildings to sit delicately within the surrounding urban landscape.