Archive for the ‘retail’ Category

/ stratosphere

Thursday, November 7th, 2013

HERO

Aerial

The Stratosphere building, Parramatta.

One of the fastest growing regions in the nation, Parramatta’s commercial and population growth requires an urban planning solution that not only supports the commercial growth and aspirations for the future of workplace design, but equally supports its critical role in the future development of the city centre and its support of public amenity.

Commercially the spaces support egalitarian not hierarchical spaces, and provision for state of the art shared facilities and communal spaces to further support the flexible net lettable floor areas. Socially, the provision for open spaces, both public and private, aims to support the open mind and future social development of the city centre.

The design aims to break down the current notion of the ‘Tower’ and instead creates a vertical extension to the city centre. By maximising permeability and connectivity across the entire structure, the building challenges the notion of the extruded floor plate in which tenants exist in isolation and the commonality of space is shared only through their external aspect / height.

The design blurs the line of the floor plates and in doing so creates an array of central communal spaces. Connected across several floors the buildings act as a single community, maximising the efficiencies of a single building whilst creating exciting and dynamic public/shared and unique commercial spaces.

/ CBD foodcourt

Tuesday, August 13th, 2013

SK22G

planview_rendered

003R

A new interior fit-out & re-modelling inspired by the Australian landscape. New spaces are arranged across a series of sculpted levels and organic clusters.

The layout encourages instinctive navigation and clarity to circulation paths as visitors explore their surrounds and workers find calm relaxation.

An integrated design aiming to create a new dynamic and energy to a prominent CBD location. The project was undertaken in collaboration with Matt Gibson Architecture & Design

/ mini paceman concept store

Thursday, June 6th, 2013

Paceman_126

Paceman_056 1

Paceman_069

Paceman_003

Paceman_064

For the realisation of this project we worked with the MINI team to design the new MINI Paceman store on Chapel Street, Melbourne. Part retail store & part exhibition/studio space it plays host to 6 leading international designers working across a range of disciplines from bespoke denim to hand-made men’s shoes from New York.

Within the existing shell of a retail tenancy on Chapel St we designed a series of intersecting surfaces and shapes that collectively create an interior envelope and backdrop for the display of bespoke products. The space is also designed to function as a working studio space for the visiting artists as required.

The car itself features front and centre, emerging from the store in a reflective wedge designed to ensure an interactive interface between pedestrian and vehicle.

Photography by  Fraser Marsden

Further information MINI Paceman

/ melissa shoes

Friday, May 4th, 2012

m dreams QV Melbourne  Architects: Edwards Moore

m dreams QV Melbourne  Architects: Edwards Moore

m dreams QV Melbourne  Architects: Edwards Moore

m dreams QV Melbourne  Architects: Edwards Moore

m dreams QV Melbourne  Architects: Edwards Moore

m dreams QV Melbourne  Architects: Edwards Moore

m dreams QV Melbourne  Architects: Edwards Moore

Melissa shoes

A flagship store for the Brazilian shoe brand, the fitout needed to reflect the internationally renowned brand as well as support the unique product.

A dream commission that required an equally unique response. Housed in a corner site in Melbourne’s QV centre, a highly visible high traffic area it was essential that the fitout provided a visual feast for the passing pedestrian, a dynamic and constantly evolving space. Internally the need was to create another world, a sensory delight.

Using nearly 300 PTFE plastic spheres threaded onto tensioned cables mounted around the perimeter provides a separation between customer and pedestrian whilst encouraging views into the store and generating intrigue.The ‘bubbles’ celebrate the materiality synonymous with the product. The bubbles themselves providing the display for the shoes, a bespoke fitting utilising a suction cap, allows for shoes to be mounted anywhere within the display.The rear wall of the store acts as a giant billboard, a canvas for the signature graphics and artwork produced for each new designer range, ensuring views of the store do not dwell only on the perimeter.

The use of muted and understated colours means the fitout doesn’t compete with, but supports the shoes, whilst programmable integrated LED lighting allows for an unlimited amount of colours to wash over the displays and create a truly dream-like atmosphere for both observer and occupier.

Photography / Peter Bennetts

/ alice euphemia

Thursday, March 22nd, 2012

V1

V2

V3

V4

Project_ALICE EUPHEMIA__015

New store for Alice Euphemia

The new store design for Alice Euphemia aimed to transform the existing space into an entirely new retail experience focusing on the experiential.

The fitout is based on the notion of an internal ‘terrain’ which connects both levels of the store,the area beneath this terrain is transformed thought the use of colour and lighting into a comfortable cave-like space in which the clothes are displayed like jewels on a series of sweeping rails which appear to float in the space.

The store aims not only to maximise retail opportunities via extensive and flexible display spread throughout the height of the space, but also to provide an ‘otherworldy’ atmosphere and sense of importance to support the Alice shopgirl’s increased emphasis on personal styling. The timber steps are gently stained to maintain a sense of their materiality, the underside in a dark tint and the upper surfaces limed white. These steps offer opportunity for display across their entire surface, supporting mannequins and bespoke acrylic display boxes which can be reconfigured to suit the change in seasons & ranges.

The path of travel has been carefully considered to encourage the customer to engage with the new store,the flexibility of the design allowing for the store to regularly change, keeping the interest of the frequent visitor whilst maintaining a sense of awe for those new to the brand.

Photography / Tony Gorsevski

/ arnsdorf temporary concept store

Thursday, February 10th, 2011
ARNSDORF_ HR__018
.
ARNSDORF_ HR__011
.
EM: ARNSDORF_ HR__010
.
ARNSDORF_ HR__012

Edwards Moore  designed a temporary cave-like space, providing an intimate setting and backdrop for Arnsdorf’s Opticks Collection.

Inspired by crystalline forms and imagery of rocky landscapes, Edwards Moore reinterpreted an everyday wearable item- stretching and wrapping it to envelop the space in soft hues and showcase the sculptural collection.

Further details

Photography / Tony Gorsevski

Thanks to

Voodoo Legwear for their generous contribution

Euroluce for lease of lighting equipment

/ inspiring retail

Thursday, June 24th, 2010

im2

im1a

Our proposal for an existing retail space was focused on the need to design a structure requiring minimal physical intervention whilst maximizing its visual and spatial impact on the store.

We proposed a new reflective and angular surface attached to the existing wall, running the full length of the store . Creating reflected views of the space and the products displayed in it, increasing the spatial sense of the interior and providing a new and exciting dialogue with the street.

The new surface finish proposed is a reflective laminate on timber substrate fixed to a lightweight frame.

/ blank

Monday, November 16th, 2009

facade night

DSCN2595 (Large) (2)

Billboard/  facade installation

The interior is fitted with 2 No. full height L- shaped light boxes and black vinyl attached to the external glazing. Within the display space fronting onto the street, sketch architectural models become exhibits along with large format magazine graphics